Bouwen aan cultuur voor duurzaamheid

Duurzaamheid gaat over mensen. Over gedrag, gewoonten en gebruiken. Dat noemen antropologen cultuur. Zacht en moeilijk meetbaar, én bepalend in onze overtuigingen en dagelijkse gedrag.

Het verduurzamen van organisaties is een complexe cultuurverandering. Om een werkelijk duurzame organisatie te bouwen, is integratie van duurzaamheid in de organisatiecultuur nodig. 

Duurzaamheid gaat over meer dan het scheiden van afval en koffiebekertjes, thuiswerken of het isoleren van kantoorpanden. Duurzaamheid gaat over het veranderen van een collectieve mindset, over een cultuurverandering. Om die verandering voor elkaar te krijgen, is het handig te snappen wat cultuur is en hoe het werkt.

Sustainable Consultant is opgericht door Walter Faaij om organisaties en bedrijven te helpen met verduurzamen. Om kennis over cultuur en verandering in te zetten om duurzame tribes te bouwen. Om duurzaamheid in het DNA van zoveel mogelijk organisaties te verankeren. 

Sustainable Consultant helpt u met het bouwen aan een organisatiecultuur gericht op duurzaamheid. Met lezingen, masterclasses en adviestrajecten op maat. Culturen bouwen van duurzaamheid.

Meer over Walter FaaijLaatste blog · Duurzaamheid als meetlat voor performance

21 februari 2017 ― De beste manier om je organisatie duurzamer te maken, is door duurzaamheid te verbinden aan de core business van je bedrijf. Dat betekent duurzaamheid in de dagelijkse processen inbedden en je processen herinrichten waardoor bedrijfsresultaat en duurzaamheid niet meer tegen elkaar werken, maar elkaar juist versterken.

Lees het hele artikel


Duurzaamheid begint niet bij de business case, maar bij collectieve vraagstukken. Verduurzamen is een fundamentele cultuurverandering. ― Andre Nijhof (Prof @Nyenrode)